Nieuws over

Vervolg over de zwarte pieten discussie.

Wordt een bepaald ras in dit geval de Afrikaan gediscrimineerd doordat een blanke zich zwart schminkt en zich voorziet van dikke rode lippen?
Welk overigens het enige is dat een beetje een overeenkomst vertoont met de Afrikaan? De kleding die zwarte piet draagt lijkt helemaal of zelf totaal niet op de kleding die een Afrikaan draagt of ooit gedragen heeft of in de toekomst zal dragen.

Het leuke aan deze discussie is dat sommige Surinamers met een donkere huidskleur, voormalige Antilianen met een donkere huidskleur en sommige donkere mensen in de verenigde staten zichzelf niet zien als Afrikaan. Ze noemen zichzelf liever afro-Amerikaan, afgeleid van hun haardracht. Vergeten dat hun voorouders uit Afrika naar het Amerikaanse continent heen zijn gebracht. In feite zijn wij donkere mensen dus gewoon Afrikaan. Blanke Afrikanen bestaan niet. Vinden wij het zelf niet vreemd dat wij ons verloochenen door niet toe te geven dat wij ook behoren tot het ras Afrikaan? De indiaan is indiaan gebleven, de Hindoestaan is hindoestaan gebleven, de Javaan is Javaan gebleven, de Chinees is Chinees gebleven en wat doet de Afrikaan? Die laat zich zoals altijd weer voorschrijven door andere rassen, hoe wij ons als mens moeten benoemen. “neger, zwarte, creool, stadsneger en wat nog meer.

Wel nu, we hadden het over zwarte piet. Toch nog even dit. Er zijn Surinaamse ouders uit twee of drie voorgaande generaties die hun kinderen de naam Piet gaven, maar ook Klaas, Adolf en Susan.
Maar nu even ter zake.

Er zal ook geen rechter zijn die het zal wagen om in de kwestie zwarte Piet een uitspraak te doen. Want een rechter hoort objectief te oordelen. Dit is hét middel om de onafhankelijkheid en de onpartijdigheid van de rechter te verzekeren. En wat voor uitspraak de rechter ook zal doen, de partijdigheid zal altijd aanwezig blijken te zijn.

Suriname

Zwarte Piet, racisme, discriminatie of niet?

Want mocht er toch een “stoute schoenen” rechter ergens in Nederland opstaan en een uitspraak doen dat zwarte Piet wordt verboden, dan zal dit ervoor zorgen dat niemand meer een ander ras mag nadoen. Mannen en vrouwen zullen zich niet meer mogen verkleden als vrouw of man of als iemand van een ander ras. Sterker nog. Je zal dan een ander ras niet meer mogen imiteren in woord of gebaar. Want Zwarte Piet is immers simpelweg een verkleedpartij. En dat is iets dat mensen doen. En dat zal deze “stoute schoenen” rechter dus verbieden?

Waartoe heeft deze zwarte piet discussie nu naar toe geleidt? Men, met name de Afrikaan, zal in de toekomst tijdens de periode van de viering van Sinterklaas altijd geconfronteerd worden met vragen over zwarte Piet.
Onze Kinderen en kleinkinderen en hun kinderen zullen altijd geconfronteerd worden met de vraag; Wat zij vinden van zwarte Piet?
En of Zwarte Piet moet blijven of niet?

Wat er ook mag gebeuren. Het Sinterklaasfeest zal in Nederland altijd wel met zwarte piet blijven bestaan. En een uitspraak zal er ook niet komen.

Het enige wat er bereikt is, is dat de situatie veel erger is geworden. Tijdens Sinterklaas zal elke donkere persoon toch even nagekeken worden met de vraag in gedachten. Wat zal die nou vinden van zwarte piet?

Terug.